Hoe werken wij?

De Brandaris … met oog voor elkaar

De Brandaris met oog voor elkaar!
Kanjertraining

Op de Brandaris werken we met Kanjertraining. Kanjertraining is een methode waarbij vertrouwen, veiligheid, rust en wederzijds respect centraal staan. Kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in de groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas. Wij hebben hiervoor gekozen omdat wij de sociale veiligheid belangrijk vinden en een prettig schoolklimaat voor alle kinderen willen stimuleren. Bij Kanjertraining hoort ook een Anti-Pest protocol dat uitgangspunt is op de Brandaris. Hier kunt u lezen wat dit protocol inhoudt.

Talentontwikkeling

Elk kind heeft talenten die het verdienen verder ontwikkeld en benut te worden. Deze talenten geven het kind eigenheid, maken het krachtig en zijn het vertrekpunt voor leren. Maar deze talenten liggen niet altijd aan de oppervlakte – pas als ze gezien worden, kunnen ze echt benut worden. Op de Brandaris werken we met talentgesprekken, talentposters en talenturen. Met ieder kind van de Brandaris wordt door de leerkracht een talentgesprek gevoerd. Het kind mag dan vertellen waar hij/zij echt blij van wordt en waarom dat zo is. Op die manier wordt de band tussen de leerkracht en de kinderen versterkt en kan een leerkracht een kind aanspreken op zijn/haar sterke kanten. Verder maken alle kinderen een talentposter waarop ze mogen benoemen wat hun talenten zijn. We gebruiken hierbij de talententaal. Ook organiseren we talenturen, waarin kinderen met verschillende vaardigheden in aanraking komen (o.a. creativiteit, sport, ict, techniek, drama) en mogen kiezen wat bij hen past. Zo willen we kinderen in hun kracht zetten.

Coöperatieve werkvormen

Op de Brandaris verrijken we onze lessen met coöperatieve werkvormen. Waarom kiezen we voor coöperatief leren en wat houdt het in?

Dit zijn strategieën die het samenwerken structureren en stroomlijnen. Enkele voorbeelden zijn: de binnen-buiten kring, tafelrondje per tweetal, tweegesprek op tijd, zoek iemand die..

Door inzet van deze werkvormen voelen kinderen zich meer eigenaar van hun eigen leerproces, is er meer interactie en krijgen de kinderen meer oefenkansen. Hierdoor verbeteren resultaten.

Bewegend leren

“Bewegend leren is niet alleen goed voor de conditie, maar ook voor de cognitie!” (Erik Scherder)

Bij bewegend leren, leer je met je hele lichaam, in plaats van alleen met je hoofd. En het mooie van bewegend leren is dat het niet alleen bijdraagt aan de cognitieve ontwikkeling en leerprestaties van leerlingen, maar ook hun aandacht, betrokkenheid en motivatie vergroot.

Als gevolg hiervan draagt bewegend leren bij aan een actieve en gezonde levensstijl van kinderen, terwijl ze tegelijkertijd vol enthousiasme leren!

Daarom is bewegend leren een speerpunt op de Brandaris.

Hoe spelen wij in op uw kind?

Leerlingvolgsysteem

Wij werken met een leerlingvolgsysteem. Hiermee kunnen wij uw kind volgen op alle ontwikkelingsgebieden.

Voor alle groepen geldt dat we dit doen door middel van dagelijks observeren. We kijken bijvoorbeeld naar gedrag, de manier van werken of de motivatie.

Daarnaast wordt er in de groepen 1/2 gewerkt met de methode Onderbouwd. Deze methode volgt de kleuters in hun ontwikkeling door middel van een gevarieerd spelaanbod met educatief en adaptief ontwikkelingsmateriaal en observaties. Elk kind kan hierdoor werken en leren op het niveau waar het kind op dat moment aan toe is.

In de groepen 3 tot en met 8 wordt gewerkt met het leerlingvolgsysteem IEP (Inzicht Eigen Profiel) en de doelen uit de lesmethodes. Op deze manier wordt de ontwikkeling van kinderen gevolgd. Twee keer per jaar middels de toetsen rekenen, (technisch) lezen en taalverzorging en een keer per jaar middels de hart en handen toets waarin kinderen kijken naar hun eigen creatief vermogen, leeraanpak en sociaal-emotionele ontwikkeling.

SOP

In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) hebben wij vastgelegd hoe wij de ondersteuning van leerlingen invullen. In dit document staat wat de basisondersteuning is, maar vindt u ook de extra ondersteuning die de Brandaris kan bieden, eventueel met hulp van het samenwerkingsverband.

Bekijk ons SOP

Rapporten

In februari en aan het eind van het schooljaar krijgen de kinderen een rapport en wordt er met u een rapportgesprek gepland. Het rapport van uw kind kunt u voorafgaand aan het gesprek al inzien. Wij trekken gemiddeld 10 minuten uit voor een gesprek. Natuurlijk kunt u (of de leerkracht) een uitgebreider gesprek aanvragen.
Vanaf groep 5 worden de rapportgesprekken met kinderen en ouders gevoerd.

Contacten ouders-school

Er zijn verschillende contactmomenten om met de leerkracht over de ontwikkeling van uw kind te praten.

In de derde week van het schooljaar organiseren we klassenavonden. Op deze avonden wordt veel belangrijke informatie aan ouders/verzorgers verstrekt en kunnen vragen gesteld worden. Op deze manier willen we de betrokkenheid bij de school vergroten.

In september/oktober vinden de startgesprekken plaats. Het doel is om elkaar (beter) te leren kennen en af te stemmen wat de onderwijsbehoeften van uw kind zijn. Ook wordt in een startgesprek het communicatietraject rondom uw kind besproken en vastgesteld.

In februari en juni zijn de rapportgesprekken. We bespreken dan de ontwikkeling van uw kind aan de hand van het rapport.

Natuurlijk is het tussentijds altijd mogelijk om een leerkracht te spreken. Blijf niet lopen met vragen, maar maak gewoon even een afspraak.

Wij bieden hier op school

Sterk in de klas

Op de Brandaris werken wij met “Sterk in de klas”. Dit project is in samenwerking met de gemeente Dronten ingezet binnen verschillende basisscholen en zo ook op onze school.

Voor welke kinderen kunnen we “Sterk in de klas inzetten”?

  • voor kinderen met weinig zelfvertrouwen
  • voor kinderen die druk zijn in hun hoofd
  • als een kind te maken heeft met pestgedrag
  • hooggevoelige kinderen
  • hoogbegaafde kinderen
  • beelddenkers

De SIDK medewerker gaat na overleg met ouders en school aan de slag met een kind dat een extra steuntje kan gebruiken.

Meer/hoogbegaafden

Voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong werken we met de methode Levelwerk. Dit is een methode voor kinderen van groep 1 t/m 8 waarbinnen kinderen extra uitgedaagd en gestimuleerd worden. Naast Levelwerk maken we gebruik van Denktijd, Pienter en de Pittige Pluskast. Dit zijn activiteiten waarbij het creatief denkvermogen wordt gestimuleerd.

Naast deze aanpassingen op schoolniveau zijn er ook drie verschillende bovenschoolse plusvoorzieningen. Deze voorziening is bedoeld voor leerlingen die op school reeds aanpassingen in hun werk hebben (compacten en verrijken), maar hier eigenlijk nog niet voldoende aan hebben. Binnen Ante is dat voor groep 4/5 A-Kwadraat. Daarnaast is er voor groep 6/7 HB-Dronten. Voor de groep 8 leerlingen faciliteert het Almere College een dagdeel de A-Kwadraatgroep.

DoeLab

Het DoeLab is een arrangement voor leerlingen die praktisch lerend ingesteld zijn, die leren door te doen. Leerlingen bij wie het leren niet vanzelf gaat. Die ploeterend door de leerstof gaan en die – ondanks alle extra ondersteuning – de stof nog steeds niet goed begrijpen. Deze leerlingen hebben vaak moeite met de executieve functies zoals plannen en ordenen. Zij zien dat de andere leerlingen gemakkelijk door de leerstof gaan waardoor het gevoel van afwijzen en tekortschieten gemakkelijk op de loer ligt. Voor deze leerlingen bieden wij passend onderwijs aan!

Concreet houdt dit in;

  • 3 uur per week krijgen deze leerlingen in een groep van max 10 lln les van een getrainde DoeLab leerkracht, op een locatie buiten de school
  • de lessen van DoeLab zijn een combinatie van praktisch leren en mindsettraining waarbij de leerdoelen zijn aangepast aan niveau en competentie

Fysiotherapie/logopedie

Er is een mogelijkheid voor ouders om een beschikking aan te vragen voor kinderfysiotherapie, logopedie en kinderoefentherapie/PMT. Dit wordt op school of schoolnabij door externe partners aangeboden. Ouders zijn vrij om een aanbieder te kiezen, maar fysiotherapierpraktijk Moorkids, logopedisten praktijk Haasjes en Intraverte kunnen dit in ieder geval op school of schoolnabij aanbieden.

ITK (Intensieve Taalklas Kleuters)

Wanneer een kleuter moeite heeft met de Nederlandse taal kan hij/zij een rijk taalaanbod aangeboden krijgen gedurende ongeveer een jaar op een andere school in de gemeente Dronten. Na een jaar keert de leerling weer terug naar de Brandaris.

Taalklas

Op school met klein groepje specialist NT2 (2x een uur), op dit moment is dit niet op de Brandaris aanwezig. Het wordt wel aangeboden  binnen het bestuur.