Aandacht
Aandacht maakt alles mooier, alles wat je aandacht geeft groeit.
Elk kind heeft talenten die het verdienen verder ontwikkeld en benut te worden. Deze talenten geven het kind eigenheid, maken het krachtig en zijn het vertrekpunt voor leren. Maar deze talenten liggen niet altijd aan de oppervlakte – pas als ze gezien worden, kunnen ze echt benut worden.
Op de Brandaris werken we met talentgesprekken, talentposters en talenturen. Met ieder kind van de Brandaris wordt door de leerkracht een talentgesprek gevoerd. Het kind mag dan vertellen waar hij/zij echt blij van wordt en waarom dat zo is. Op die manier wordt de band tussen de leerkracht en de kinderen versterkt en kan een leerkracht een kind aanspreken op zijn/haar sterke kanten. Verder maken alle kinderen een talentposter waarop ze mogen benoemen wat hun talenten zijn. We gebruiken hierbij de talententaal. Ook organiseren we talenturen, waarin kinderen met verschillende vaardigheden in aanraking komen (o.a. creatieviteit, sport, ict, techniek, drama) en mogen kiezen wat bij hen past. Zo willen we kinderen in hun kracht zetten.
Op de Brandaris verrijken we onze lessen met coöperatieve werkvormen. Waarom kiezen we voor coöperatief leren en wat houdt het in?
Vanuit de Brandaris was er de behoefte om kinderen meer te laten samen werken en meer betrokken te laten zijn bij hun eigen leerproces. Dit doen wij met behulp van coöperatieve leerstrategieën. Dit zijn strategieën die samenwerken, structureren en stroomlijnen. Enkele voorbeelden zijn: de binnen-buiten kring, tafelrondje per tweetal, tweegesprek op tijd, zoek iemand die……
Door inzet van deze krachtige werkvormen voelen kinderen zich meer eigenaar van hun eigen leerproces, is er meer interactie en krijgen de kinderen meer oefenkansen. Hierdoor verbeteren resultaten.